Meidän Mökki

Puun harmaannuttaminen rautasulfaatilla

Meidän Mökki

Kysymys:

Meillä on kolme vuotta sitten valmistunut lamellihirsimökki. Olemme suojanneet sen vuosittain homeelta. Minua kiinnostaa rautavihtrilli- eli rautasulfaattikäsittely. Pitääkö esimerkiksi seinät pestä ensin, ja kuinka työ etenee? Mistä ainetta voi ostaa?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Rautasulfaattia eli rautavihtrilliä saa muun muassa rauta- ja maalikaupoista. Aineella käsitelty pinta alkaa harmaantua auringonvalossa parissa viikossa. Jos haluaa harmaan sävyn heti, voi sekoittaa joukkoon hopeanharmaata vesipetsiä. Se peseytyy vähitellen pois, ja sinä aikana pinta on ehtinyt harmaantua.

Rautasulfaatti on hyvien ominaisuuksiensa vuoksi myös keittomaalien tärkeä ainesosa. Se sekoitetaan huolellisesti lämpimään veteen, noin kilo rautavihtrilliä ja viisi litraa vettä. Koemaalauksia on hyvä tehdä pienelle alalle tai samankaltaiseen puuhun kuin lopullisessa kohteessa. Näin lopputulos ei tule yllätyksenä, ja omaan mökkiin sopiva sekoitussuhde varmentuu.

Liuosta sivellään reilusti mutta niin, ettei se valu pitkin seiniä. Litralla käsittelee noin viisi neliömetriä, ja aine kuivuu noin kolmessa tunnissa.

Rautasulfaatti ruostuttaa rautaosia, kuten nauloja. Tästä syystä jotkut ovat sipaisseet naulojen päälle pikaliimaa tai jotain muuta suojaa ennen käsittelyä. Yleensä ainetta sivellään hirsikehikkoon, joten nauloista harvoin on päänvaivaa.

Useimmat pesevät pinnat ennen liuoksen levittämistä. Jos puun pintaan jättää homepilkkuja, lopputulos näyttää siltä kuin toukka olisi järsinyt keloa. Tuoreen pohjustuksen päälle rautavihtrilliä ei pidä laittaa, ja paras tulos saadaan käsittelemättömään puuhun.

Julkaistu: 17.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.