Meidän Talo

Putket piiloon pakkaselta?

Meidän Talo

Kysymys:

 Talomme lämpenee maalämpöpumpulla, jonka keräysputkisto on sijoitettu vaakatasoon melko lähelle maanpintaa. Olemme pohtineet, onko tämä asennustapa erityisen herkkä ilman lämpötilan vaihteluille?

Vähentääkö kova pakkastalvi merkittävästi maalämpöpumpun energiantuottoa, kun maan pintakerrokset viilenevät? Onko maalämpöpumpun perinteinen asennustapa eli kaivomaisen reiän tekeminen pystysuoraan tehokkaampi tapa saatavaa energiamäärää ajatellen? Entä onko järkevää kasata lämmönkeruuputkiston asennuskohtaan lunta tai ainakin jättää lumi kolaamatta, jotta se toimisi eristeenä ja maa kylmenisi vähemmän?

Näytä vastaus

Vastaus:

Maalämpöpumpun keräysputkisto asennetaan vaakatasoon oikeaoppisesti noin 1,0–1,2 metrin syvyyteen maanpinnan alapuolelle. Optimaaliseen asennussyvyyteen vaikuttaa muun muassa asennuspaikan sijainti. Pohjois-Suomessa routaraja on syvemmällä, joten putkisto pitää asentaa syvemmälle kuin eteläisessä osassa maata.

Putkiston lämmönkeruukykyyn vaikuttavat lisäksi maaperän laatu ja kosteus. Hienojakoinen maa, kuten savi, johtaa kosteutta paremmin kuin karkeajakeiset maalajit. Siksi maaperän lämpö johtuu tehokkaammin myös keruuputkistoon. Aiemmin maalämpöputkistoja asennettiin yleisesti joko liian matalalle tai liian syvälle. Seurauksena oli joko riittämätön lämmöntuotto tai maan pysyminen roudassa kesäkaudellakin. Maaperän peruslämpö ei vaihtele kovin paljoa tyypillisissä asennussyvyyksissä, joten syvyydellä ei ole merkitystä maasta saatavan lämmön määrään. Uusissa kohteissa lähelle maanpintaa tulevan keruupiirin asentaminen on tilan salliessa järkevä vaihtoehto, sillä investointi on selvästi pienempi kuin perinteisen kaivoreiän tekeminen.

Asiantuntija: toiminnanjohtaja Petri Koivula, Suomen Lämpöpumppuyhdistys ry

Julkaistu: 15.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.