Viherpiha

Punapajua pistokkaista

Punapajua pistokkaista

ViherPiha

Kysymys:

Olen löytänyt tontin reunalta istutettuja punapajun oksia, ja haluaisin siirtää ne tien viereen kasvamaan. Miten siirto tai pistokkaitten otto onnistuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Juurtuneiden punapajupistokkaiden kasvupaikan vaihto onnistuu hyvin lepotilaisena joko varhain keväällä tai loppusyksyllä. Taimi nostetaan maasta juurimultineen ja istutetaan välittömästi uudelle kasvupaikalle. Siirron jälkeisinä poutakausina huolehditaan säännöllisestä kastelusta. Kasvualusta pidetään kitkemällä puhtaana rikkaruohoista.

Pajua on suhteellisen helppo lisätä myös oksapistokkaista. 20–25 sentin pituiset pistokkaat leikataan nuorista lepotilaisista versoista. Ennen pistämistä multaan pistokkaita juotetaan pitämällä tyviä vedessä 1–2 vuorokautta. Pistokas painetaan niin syvälle multaan, että maan pinnalle jää näkyviin vain 5 senttiä. Kastelu ja kitkeminen ovat oleellisia hoitotoimenpiteitä myös pistokaslisäyksen yhteydessä.

Teija Heinonen

Julkaistu: 12.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.