Viherpiha

Pullojukka riutuu

Pullojukka riutuu

ViherPiha

Kysymys:

Aiemmin komean kaksilatvaisen pullojukkani lehdet lurpattavat kuin alakuloisella koiralla. Lehdet myös kuivuvat, ruskistuvat ja putoavat kuivuttuaan. Koko kolmivuotisen yhteiselomme ajan olen kastellut jukkaani kerran kuukaudessa. Oireilun se aloitti viime syksynä. Kastelenko liian vähän? Edellisen tuhosin luultavasti liiallisella kastelulla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pullojukka, Nolina recurvata, on vähään tyytyvä pullukkavartinen viherkasvi, jota toisinaan kutsutaan myös nimellä elefantinjalka. Kasvin alimmat lehdet kuihtuvat kasvun edetessä ja myös vanhimpien lehtikärkien kuivuminen on normaalia. Normaalia runsaampi kasvuston ruskettuminen saattaa johtua esimerkiksi valon puutteesta. Vaikka komistus viihtyy kesällä jopa puolivarjossa, talveksi se kannattaa sijoittaa mahdollisimman valoisalle ikkunalle. Pullojukkaa tuskin voi kastella liian vähän, sillä se kerää turvonneeseen varrentyveen vettä kuivuuden varalle. Kesällä kasvi on luonnollisesti janoisempi kuin talvella ja kaipaa veden ohella myös lannoitusta. Pimeänä vuodenaikana se saattaa pärjätä jopa muutaman kuukauden ilman kastelua huoneenlämpötilasta riippuen.

Julkaistu: 17.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.