Viherpiha

Pullojukka oireilee

Pullojukka oireilee

ViherPiha

Kysymys:

Ostin pullojukan, jonka latva on katkaistu kaksi vuotta sitten. Nyt lehtiruusukkeiden tyveen on alkanut ilmestyä valkoista nöyhtää ja kasvin lehdet ovat alkaneet ruskistua. Osa lehdistä on kokonaan ruskettunut. Kastelen kasvia kaksi kertaa kuussa. Mitä tuo valkoinen nöyhtä on ja aiheuttaako se lehtien ruskettumisen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pullojukan, Nolina recurvata, lehtiruusukkeiden alimpien lehtien kuoleminen sekä vanhimpien lehtien kärkien osittainen ruskettuminen on tiettyyn pisteeseen saakka normaalia. Mikäli ruskettuminen on kuitenkin voimakasta ja nopeaa, syy saattaa löytyä ”valkoisesta nöyhdästä”, jonka veikkaisin olevan villakilpikirvoja. Kiusallinen tuholainen on villamaisen vahakerroksen verhoama ja muistuttaa pumpulituppoa. Se majailee kasvien lehtihangoissa nesteitä imien ja aiheuttaa lehtien kellastumista. Villakilpikirva on hankala torjuttava, sillä torjunta-aineet eivät tepsi muniin ja vastakuoriutuneisiin toukkiin, joita suojaa kova kilpi. Ruiskutuksen jälkeen tuholaiset onkin yksitellen irrotettava kasvustosta esimerkiksi pinsetillä. Toimenpide on tarvittaessa uusittava pari kolme kertaa noin kahden viikon välein. Torjunta-aineiksi sopivat esimerkiksi Puutarha-aerosoli tai Bioruiskute.

Julkaistu: 1.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.