Meidän Mökki

Pukuhuone pesuhuoneeksi

Jouko Lommi

Kysymys:

Haluaisimme muuttaa saunamökin pukuhuoneen pesuhuoneeksi. Pukuhuoneessa on rossilattia. Miten lattia olisi järkevintä muuttaa kosteantilan lattiaksi? Mökki on talvet kylmillään.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kesämökit ja kesäsaunat ovat teknisesti haastavimpia rakennuksia suunnitella ja remontoida, varsinkin jos rakennukset ovat kylmillään talvella. Ongelmia aiheuttavat muun muassa maaperän routiminen, maaperästä peruslaatan läpi varsinkin syksyllä nouseva kosteus, sisäilman korkea suhteellinen kosteus, savupiippuun kertyvä vesi ja vesikatolla talvehtiva suuri lumimassa.

Vähäiseltäkin tuntuva muutos saattaa vaatia rakennusviranomaisen hyväksymisen, koska jätevesien käsittelyyn liittyvät määräykset ovat tiukentuneet.

Jos saunan lattia on tehty betonista ja seinät ovat hirttä, viereisen tilan lattiarakenteita ei ole syytä muuttaa, vaan rakentaa uusi lattia edelleen rossipohjaisena. Talveksi kylmilleen jättö ja lattian tuleva laatutaso rajoittavat vesieristeen valintaa.

Tuntematta kyseisen saunan rakenteita, uuden pesuhuoneen lattiarakenne voisi olla seuraavan suuntainen: vanha lattiapalkisto, kallistuskoolaus 45?70mm 300mm:n välein kohti lattiakaivoa ja 12 mm:n filmipintainen vaneri. Lattiakaivona käytetään ns. kuivakaivoa, johon ei jää vettä ja joka ei siten jäädy talvella. Pesuvedet johdetaan 3?4 tuuman viemäriputkella pois rakennuksen vaikutusalueen ulkopuolelle.

Pinta- ja vedeneristyskerrokseksi suosittelen esimerkiksi pakkasta sietävää lasikuituhartsia, joka liitetään lattiakaivoon vesitiiviisti. Kontaktiliimalla kiinnitetty muovimattokaan ei liene huono vaihtoehto, vaikka muovimattojen pakkasenkestävyys ei ole niitä parhaimpia. Maton voi uusia, kun saumat alkavat aueta.

Vanha tapa oli tehdä koko lattian leveydeltä keskelle lattiaa vesiura eli muutaman sentin rako, josta vesi valui maahan. Lattia kallistui siis molemmilta sivuilta. Laudat puhdistettiin ja käsiteltiin pellavaöljyllä muutaman vuoden välein ennen kesää.

Järeä vaihtoehto on rakentaa lattia betonista, laittaa siihen lattialämmitys, vedeneristys ja laatat. Silloin tulee arvioida myös lattiaan liittyvien seinien alaosien muutostarpeet ja mielellään pitää saunatilat aina lämpiminä.

Jos rakennuksessa on sokkeli, pesuvedet pitää johtaa putkiston avulla pois.

Julkaistu: 25.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.