Viherpiha

Puita peltotontille

Puita peltotontille

ViherPiha

Kysymys:

Vanhalle pellolle perustettu tasamaatonttimme on aurinkoinen ja tuulinen. Istutimme kolme vuotta sitten tontin toiseen päähän tervaleppiä. Niistä yksi on jo kuollut eivätkä loputkaan voi hyvin. Mikä lehtipuu pärjäisi tällaisella tontilla? Milloin on oikea istutusaika?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuulensuojaistutuksiin sopivia lehtipuita ovat mm. metsävaahtera, koivut, kotipihlaja, tammi, jalava ja poppelit. Myös tervaleppä käy yleensä tarkoitukseen hyvin.

Puiden kasvua edesauttaa vähintään 70 senttiä syvä ja puolitoista metriä leveä kasvualusta. Myös tukeminen on tarpeen ensimmäisinä kasvuvuosina. Savipohjaisilla kasvualustoilla on lisäksi huolehdittava, ettei puiden istutuskuopista muodostu vettä kerääviä painanteita. Puut istutetaan samaan syvyyteen kuin mitä ne ovat taimistossa kasvaneet.

Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa läpi kasvukauden. Maanomistajan luvalla metsästä juurimultineen siirretyt luonnonpuut istutetaan lepotilaisina joko varhain keväällä tai syksyllä kasvun päätyttyä.

Teija Heinonen

Julkaistu: 20.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.