Viherpiha

Puiden suojaus rakennustöiltä

ViherPiha

Kysymys:

Alamme rakentaa tontille, jossa on vanhaa puustoa. Isot koivu, vaahtera ja lehmus tulevat jäämään 3-4 metrin päähän talon seinästä. Maaperä on n. 1,5 metriä irtonaisia maalajeja ja sitten kalliota. Joudumme louhimaan kalliota kellaria varten 2-3 metrin etäisyydelle puista. Maanpinnan korkeuksia emme juuri muuta. Onko jotain mitä voisimme tehdä ennen rakentamista ja sen aikana, jotta puut selviäisivät?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suosittelen suojaamaan puiden rungot yksitellen laudoituksella rakentamisen ajaksi. Sen lisäksi puualue kannattaa rajata aidalla, jotta niiden juuristoalueella ei liikuta työkoneilla.

Sekä rakentamisen aikana että sen jälkeen on tärkeää, että puiden juuristoaluetta ei koroteta paksulla maakerroksella. Maan pinnan korkeuden pitäisi pysyä suunnilleen samana, mitä se on ollut.

Louhimisen ja kaivun mahdollisesti aiheuttamilta vesitalouden muutoksilta puita ei etukäteen voi suojata. Aika näyttää, miten puut selviytyvät.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 18.3.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.