Viherpiha

Puiden runkojen suoristaminen

ViherPiha

Kysymys:

Miten saan puut suoristumaan? Istutin kolme ’Hoopsii’-sinikuusta kolme vuotta sitten, ja nyt ne ovat noin 150-senttisiä. Rungot ovat mutkaisia.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Puita näkemättä on vaikea arvioida, kuinka vakavasta mutkaisuudesta on kyse ja näkyvätkö mutkat puiden vanhetessa. Sinikuuset ovat perusrunkoon vartettuja okakuusen lajikkeita. Jos niiden vuosikasvuja typistää vuosittain, puista tulee hyvin tiheitä ja pensasmaisia, jolloin runkoakaan ei juuri näy. Jos puun latvaverso paleltuu, sivuoksa ottaa latvaverson roolin. Tällöin latvassa voi näkyä mutkaisuutta muutaman vuoden ajan. Suuretkin mutkat yleensä häviävät näkyvistä kymmenien vuosien aikana, kun puun runko kasvaa paksuutta. Vuosiverson mutkia voi yrittää suoristaa alkukesästä. Aseta mutkan kohdalle tukikeppi, joka pitää verson suorana. Verso puutuu tuettuun asentoon loppukesän aikana. Yleensä tuen voi poistaa viimeistään kesän lopulla. Puutunutta mutkaista puunosaa ei saa enää tukemalla suoraksi. Lotta Lindholm

Julkaistu: 15.2.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.