Viherpiha

Puiden ja pensaiden syysväri

ViherPiha

Kysymys:

Johtuuko syksyinen punaväri pensaissa ja puissa puiden stressaantumisesta vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi vai jostain muusta tekijästä? Onko jollain tietyllä kasvilla tai puulla aina sama syysväri, kuten enkelipihlajalla? Tuleeko kellertävä väri siitä, että puu imee lehtien ravintoaineet juuriin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kasvukauden päättyessä lehtien vihreä väriaine pilkkoutuu, jolloin lehtien keltasävyiset väriaineet tulevat näkyviin. Punaiset ja sinipunaiset sävyt ovat antosyaanin aiheuttamia.

Väriaineiden määrään vaikuttavat myös eri lajien perinnölliset tekijät, minkä vuoksi toisilla lajeilla on värikkäämpi syysväritys kuin toisilla.

Ruskan alkamisen ajankohtaan ja värikkyyteen vaikuttavat päivän lyheneminen, yöpakkaset, loppukesän säät ja syksyn sateisuus.

Yleensä yöpakkaset laukaisevat värikkään ruskan, mutta myös vaihtelevien syyssäiden aiheuttama stressi voi saada aikaan saman reaktion. Sateisina syksyinä esimerkiksi koivujen lehtien keltainen väri voi peittyä koivunruosteen aiheuttaman ruskean sävyn alle.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 10.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.