Viherpiha

Presidentinpalmu kuihtuu

Visa Lipponen

Kasvitieteilijä

Kysymys:

Miten saan palmut elpymään? Neljä vuotta sitten hankkimani jättiläiswashingtoninpalmut kuihduttivat pikkuhiljaa kaikki lehtensä. Jäljellä on vain lehtien kovat jäänteet runkoa pitkin.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Oletan, että tarkoitat tässä presidentinpalmua (Washingtonia filifera), joka on kahdesta presidentinpalmulajista paksurunkoisempi. Siitä on joskus käytetty myös nimeä jättiviuhkapalmu. Jos presidentinpalmu kuihduttaa lehtensä, se kärsii kuivuudesta. Siihen voi olla kaksi syytä: se on joko saanut liian vähän vettä tai sitä on kasteltu liikaa ja sen juuret ovat kuolleet.

Keväästä syksyyn presidentinpalmulle annetaan vettä aina silloin, kun pintamulta tuntuu edellisen kastelun jälkeen vielä aavistuksen kostealta, ei yhtään aikaisemmin. Talvella mullan pitää antaa kuivahtaa kastelujen välillä. Liian märkänä pidetyn kasvin juuret mätänevät, eikä juureton kasvi saa vettä.

Kasvualustan koostumuksella on myös suuri merkitys. Vaikka presidentinpalmu pitääkin kasvukaudella kosteudesta, kasvualustan pitää samalla olla ilmava. Tavallisesti kasvit myydään turpeeseen istutettuna, mikä pidemmän päälle aiheuttaa hankaluuksia. Turve pysyy kasteltuna liian pitkään märkänä. Toisaalta kerran kunnolla kuivuttuaan se ei enää helposti ime itseensä vettä. Ostokasvit kannattaakin istuttaa melko nopeasti uudelleen. Sopivaksi kasvualustaksi käy esimerkiksi hiekan, turpeen ja mullan seos, johon on lisätty hieman perliittiä, kevytsoraa tai muuta vastaavaa lisäämään ilmavuutta.

Otapa palmut ruukuistaan ja katso niiden juuria. Jos kaikki juuret ovat mädäntyneet, kasvien elvyttämiseksi ei voi enää tehdä mitään. Jos juuria on, kasvit ovat vain saaneet liian vähän vettä. Oikealla kastelulla niiden pitäisi tehdä aikanaan uudet lehdetkin.

Visa Lipponen

Julkaistu: 25.4.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.