Viherpiha

Porkkanassa matoja

ViherPiha

Kysymys:

Porkkanoihin ilmestyy syyskesällä jonkinlainen mato, joka syö porkkanaa tyvestä ja tekee siihen onkaloita. Löysin yhdestä sentin pituisen valkoisen madon. Olen vaihtanut kasvupaikkaa, mutta tuholainen ilmestyy uudelleen. Pitääkö minun luopua kokonaan porkkanoista, vai mikä avuksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuvailemanne mato on mitä todennäköisimmin porkkanakärpäsen toukka. Toukat talvehtivat maassa koteloina, ja niistä kuoriutuvat kärpäset munivat alkukesällä porkkanan tyvelle. Sukupolvia on kesän aikana kaksi. Porkkanakärpästä voidaan torjua muokkaamalla kasvimaa syksyllä mahdollisimman syvältä, jolloin talvehtivista koteloista kuoriutuvat kärpäset eivät pääse keväällä nousemaan maan pinnalle. Viljely peiteharson alla heinäkuulle saakka puolestaan estää kärpästä munimasta porkkanan tyvelle. Porkkanakärpästä voidaan torjua myös kemiallisesti torjunta-aineilla, joiden tehoaineena on malationi.

Julkaistu: 13.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.