Viherpiha

Porkkanan tuholainen

ViherPiha

Kysymys:

Mikähän porkkanoitani vaivaa, kun varret ovat hyvännäköiset, mutta juuret ovat täynnä mustia, pieniä reikiä? Melkein poikkeuksetta porkkanan yläosa on normaalin kokoinen, mutta alaosa on jäänyt lyhyeksi typykäksi ja porkkanan puolivälissä on musta rengas ikään kuin rajana. Olisiko porkkanakärpänen asialla? Vaiva on esiintynyt jo useana kesänä. Kasvimaa on savimaata, johon on lisätty kompostia. Miten vaivasta pääsee eroon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Porkkanan viljeleminen savimaassa on haasteellista ja vaatii runsaasti maanparannusta. Kompostin ohella maahan kannattaa sekoittaa myös karkeaa hiekkaa kasvualustan ilmavuuden parantamiseksi, sillä jo pelkästään liian tiivis maa vaikeuttaa porkkanan juuren kehittymistä. Mustat pienet reiät porkkanoissa ovat mitä todennäköisimmin porkkanakärpäsen toukkien aiheuttamia. 4–5 millin kokoinen kiiltävänmusta porkkanakärpänen lentelee kesä–heinäkuussa porkkanakasvuston yläpuolella munien kasvuston läheisyyteen useita ryppäitä vaaleita munia. Parin viikon sisällä munista kuoriutuu valkeita toukkia, jotka nakertavat juuriosaan mustuvia reikiä altistaen ne samalla erityyppisille kasvitaudeille. Porkkanakärpästä torjutaan mm. viljelykierron avulla ja suojaamalla kylvös peiteharsolla heinäkuulle saakka, mikä estää kärpästä munimasta porkkanan tyvelle. Myös maan kääntäminen syksyllä mahdollisimman syvältä torjuu porkkanakärpästä. Syvämuokkaus estää maassa kotelona talvehtivan kärpäsen nousemista pintaan keväällä.

Julkaistu: 26.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.