Viherpiha

Porkkanan ongelmat

ViherPiha

Kysymys:

Aikaisempina kesinä porkkanat ja punajuuret ovat kasvaneet hyvin kasvimaallamme. Tänä kesänä porkkanat jäivät pienikokoisiksi ja partaisiksi. Myös punajuuret jäivät pieniksi. Sipulit kasvoivat normaalisti. Lannoitus ei ole poikennut aikaisemmista vuosista. Missä vika? Itse epäilemme boorin puutetta ja liiallista typpeä, koska lehvästöt olivat todella tuuheat.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pienistä ja karvaisista porkkanoista tulee ensimmäisenä mieleen porkkanakempin aiheuttama vioitus. Pieni hyönteinen talvehtii havupuiden oksilla ja lennähtää porkkanakasvustoon yleensä kesäkuun puolessavälissä. Porkkanakemppi imee nesteitä porkkanan taimista, mikä aiheuttaa kasvuston käpertymistä, juuren kasvun pysähtymistä ja partaisuutta. Täysikasvuissa lehdissä vioitus ei enää näy.

Myös epäedulliset olosuhteet tai liiallinen typpilannoitus saattavat aiheuttaa porkkanan karvaisuutta. Punajuurella liika typpi voi kerääntyä mukulaan epäterveellisenä nitraattina. Boorin puute sen sijaan ilmenee porkkanalla juurien halkeiluna, epämuotoisuutena ja kitkeränä makuna. Punajuurella puutokset näkyvät pääsääntöisesti ruskeina laikkuina mukulan pinnalla, sydänlehtien ruskettumisena sekä onttoutena.

Teija Heinonen

Julkaistu: 15.11.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.