Viherpiha

Porkkanakärpäset pois

Porkkanakärpäset pois

Teija Heinonen

Kysymys:

Miten pääsen eroon porkkanakärpäsistä?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Porkkanakärpäsen toukat nakertavat porkkanan juuriin koloja ja käytäviä. Torjut kiusallista tuholaista tehokkaimmin viljelykierron avulla. Esimerkiksi porkkanan kasvupaikkaa kannattaa vaihtaa vähintään kahden vuoden välein, mieluiten vuosittain.

Tehokas kasvinvuorottelu ei ole aina mahdollista kotipuutarhojen ja viljelypalstojen pienillä kasvimailla. Tällöin kannattaa kokeilla maan kääntämistä mahdollisimman syvään syksyllä. Porkkanakärpänen talvehtii kotelona maassa, ja syvälle mullan alle joutuminen hankaloittaa keväällä kuoriutuvan kärpäsen pääsyä maanpinnalle munimaan.  Voit estää muualta lentäviä porkkanakärpäsiä munimasta taimien tyvelle viljelykauden aikana kasvattamalla porkkanaa peiteharson alla.

Porkkanakärpänen vioittaa porkkanan ohella muun muassa persiljaa, selleriä, palsternakkaa, kuminaa ja maustekirveliä. Sitä voi torjua myös kemiallisesti (muun muassa Bioruiskute S ja Sumi Alpha).

Teija Heinonen

Julkaistu: 10.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.