Viherpiha

Porkkana vihertyy

Mainos

Onko porkkanan yläpäässä joskus oleva vihreä osa yhtä myrkyllinen kuin solaniinia sisältävät vihreät perunat?

Teksti Anne Joutsenlahti-Lankinen

Asiantuntija vastaa:


Solanum-sukuun kuuluvan perunan kaikissa vihreissä osissa on solaniini-nimistä myrkyllistä alkaloidia, kuten muissakin koisokasveissa. Valon vaikutuksesta vihertyneissä mukuloissa solaniinia on tavallista runsaammin, minkä vuoksi vihreitä perunoita ei pitäisi syödä.


Daucus-sukuun kuuluvan porkkanan oransseissa juurissa voi esiintyä antosyaaneista johtuvaa punertumista sekä klorofyllin aiheuttamaa vihertymistä. Vihertyminen kitkeröittää juuren makua, mutta ei ole haitallista ihmiselle. Juurenniskan vihertymistä voi estää multaamalla porkkanat niin, että juurenniska peittyy mullan alle.


Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 18.12.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä