Viherpiha

Poppelin leikkaus

ViherPiha

Kysymys:

Pihallamme kasvaa 25-vuotiaat poppeli ja hopeapaju. Kumpikin on 12 metriä korkeita. Voiko näin vanhoja puita vielä uudistaa leikkauksella? Jos voi, niin kuinka paljon? Miten leikkaus tulisi tehdä? Mikä on paras vuodenaika? Näin isoina puut varjostavat pihaamme liiaksi, mutta kokonaan en niistä raaskisi luopuakaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Suositeltavin tapa lehtipuiden leikkaamiseksi on oksiston harventaminen puun luontaista kasvutapaa myötäillen. Mikäli hoitoleikkaus ei anna toivottua tulosta, voi harkita latvuksen madaltamista, eli typistää oksia ulospäin suuntautuvien oksahaarojen yläpuolelta. Työ kannattaa teetättää ammattilaisella.

Madaltaminen tekee puista pienikokoisia kuitenkin vain hetkeksi. Uudet versot kasvavat nopeasti, ja puut ovat pian yhtä kookkaita kuin aikaisemmin. Se on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin radikaali tapitusleikkaus, jossa runko katkaistaan halutulta korkeudelta. Molemmat toimenpiteet suoritetaan kevättalvella.

Useimmissa tapauksissa paras vaihtoehto on korvata kasvupaikkaansa nähden ylisuureksi kasvavat puut hillittykasvuisilla lajeilla.

Julkaistu: 17.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.