Viherpiha

Pitsilehti ja liljapuu kuhisevat ötököitä

ViherPiha

Kysymys:

Kasveissani on muutaman millin pituisia, lähes läpinäkyviä, toukan näköisiä ja vikkeläjalkaisia ötököitä. Mitä ne ovat ja miten pääsen niistä eroon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sen sijaan mullan pinnalla voi esiintyä kuvaukseenne sopivia toukkia. Tavallisesti ne ovat joko hyppyhäntäisiä tai harsosääskiä. Hyppyhäntäisten toukat ovat kokonaan kellanvalkoisia tai ruskehtavia ja hyppäävät ruukkua siirrettäessä äkisti ilmaan. Harsosääskien toukat ovat mustapäisiä, nuorina lähes läpikuultavia, myöhemmin vaaleita. Kummastakaan ei ole kasveille paljon haittaa. Hyppyhäntäiset saattavat turmella nuoria siementaimia. Jos harsosääskien toukkia on paljon, ne vioittavat kasvien ohuita juuria.

Jos mullassa on harsosääskiä, pitäisi myös aikuisia yksilöitä lennellä samassa huoneessa. Aikuiset, muutaman millin mittaiset harsosääsket muistuttavat pientä kärpästä, minkä vuoksi niitä kutsutaan myös kukkakärpäsiksi tai virheellisesti banaanikärpäsiksi.

Liljapuu ja pitsilehti vaativat tasaista kosteutta, ja vain pintamulta saisi kuivahtaa kastelujen välillä. Etenkin talvella liika kastelu on yleistä.

Hyppyhäntäisten ja harsosääskien toukat viihtyvät kosteassa mullassa. Kasveja on joko kasteltu liikaa, tai niiden multa on pakkaantunut tiiviiksi.

Hyppyhäntäisten ja harsosääskien toukat häviävät itsestään, kun mullan antaa kuivahtaa tai vaihtaa liian tiiviin mullan uuteen. Myös tuholaisten torjunta-aineet tepsivät niihin. Helpointa ne on hävittää aerosolisumutteilla.

Visa Lipponen

Julkaistu: 28.2.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.