Meidän Talo

Pitäisikö luopua kalkkimaalista?

Meidän Talo

Kysymys:

Sain talokaupan kylkiäisenä kauniin maakellarin. Sen ”julkisivussa” on rapattua pintaa, jonka kalkkimaali vetelee viimeisiään ja vaatii uusimista. Oven pielestä rappauskin vaatisi hiukan parantelua, tiilipintaa on näkyvissä. Pitäisikö luopua kalkkimaalista ja ottaa käyttöön jokin parempi maali? Millainen soveltuisi? Jos jatkan kalkkimaalilla, myydäänkö sitä maalikaupassa? Voiko rappauksen korjata itse ja jos, niin kuinka?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Aloitetaan rappausvaurioista. Voit hyvin korjata ne itse. Puhdista pinta liasta ja pölystä sekä poista irrallaan olevat ja rapistuneet laastit. Voit käyttää laastina ämpärissä sekoitettavaa käsirappauslaastia, joka on lähinnä vanhanajan kalkkilaastia. Seuraa laastin valmistajan ohjeita ja muista kostuttaa pinta kunnolla pysyvyyden parantamiseksi. Seuraavaksi kalkkimaaliasia. Voit ostaa kalkkimaaleja myymälöistä valmiina, kauppanimiä ovat mm. Detox julkisivukalkkimaali ja Maatilan kalkkimaali.

Taloudellisesti edullisemmaksi tulee kuitenkin tehdä maali itse. Siinä on omat niksinsä, eikä se ole hätähousun hommaa. Oikein valmistetulla kalkkimaalilla toteutettu kaunis pinta ja hyvä kesto ovat etuja, joiden vuoksi menetelmä tulee kysymykseen jatkossakin. Muiden perinnemaalien tavoin kalkkimaalinkin pinta on helposti uusittavissa, mikä myös puoltaa tätä valintaa. Tee itse -kalkkimaalia varten tarvitset kalkkitahnaa. Hyvälaatuinen kalkkitahna on tehty vanhaan tapaan vedellä sammutetusta kalkista. Vähintään vuoden varastoitua märkäsammutettua kalkkia kutsutaan hautakalkiksi. Nykyaikana pääasiallinen käytössä oleva tuotantotapa on kuitenkin kuivasammutus, ja rautakaupoissa myytävä rakennuskalkki on sitä tuotetta. Rautakaupan rakennuskalkki sopii laastin valmistukseen, mutta maalin tekoon on parasta käyttää aitoa märkäsammutettua hautakalkkia, jota saa hyvin varustetuista maalausliikkeistä.

Tarvitset myös kalkkivettä. Sekoita noin 2 litraa kalkkitahnaa 10 litraan puhdasta vettä. Peitä astia ja anna kalkkiveden seistä peitettynä muutama vuorokausi. Poista sitten pinnalle ilmestynyt riitekerros. Ämpärissä oleva vesi on kalkkivettä, jota käytetään maalin valmistukseen ja maalattavan pinnan pohjustukseen. Pohjusta maalattava pinta kostuttamalla se kunnolla kalkkivedellä. Anna veden imeytyä hetki, tai vaikka yön yli. Ota sitten vuoroon varsinainen kalkkimaali. Laita ämpäriin kalkkitahnaa ja ohenna sitä tekemälläsi kalkkivedellä.

Paras maalauksen lopputulos saadaan, kun maalataan ensin hiukan laihemmalla kalkkimaalilla (seossuhde 70 % kalkkivettä, 30 % tahnaa) ja sitten pintamaali paksummalla maalilla (seossuhde 50/50). Maalaa maali suurella pyöreällä sudilla, kalkkihakkurilla. Ota hakkuriin runsaasti maalia ja hierrä se pyörivin liikkein joka koloon ja syvennykseen. Huoltomaalauksessa riittää monesti yksi käsittely, mutta jos pinta on pahoin rapistunut tai laastipaikkauksia on paljon, kannattaa maalata kahteen kertaan. Paras aika maalata kalkkimaalilla on loppukesä ja alkusyksy, jolloin ilma ei ole enää liian lämmin ja siinä on riittävästi kosteutta. Suorassa auringonpaisteessa ei saa maalata. Maalatessa kannattaa noudattaa varovaisuutta ja käyttää suojalaseja ja hanskoja, sillä maalin kalsiumhydroksidi syövyttää ihoa. Mahdollisesti jäljelle jäänyt kalkkimaali säilyy vuosia hyvänä, kunhan se ei pääse jäätymään. Kaada maalin pinnalle kerros kalkkivettä kanneksi ja laita suljetussa astiassa maakellariin odottamaan huoltomaalausta. Samalla kalkkimaalilla voit maalata myös maakellarin sisäpinnat. Maalaus tuo valoisuutta kellariin sekä desinfioi samalla seinäpinnat. Suosittelen!

Asiantuntija: ikkunaentisöijä ja perinnemaalari Ikkuna-aitta Anna Karamäki, Kemiö

Julkaistu: 7.6.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.