Meidän Mökki

Pitääkö venepaikasta maksaa?

Pitääkö venepaikasta maksaa?

Tapio Korhonen

Kysymys:

Tontillamme on venevalkamaoikeus läheiseen järveen. Venevalkama sijaitsee tontilla, jonka omistaa yhdistys. Nyt tämä yhdistys haluaa periä veneistä paikkamaksun. Voiko yhdistys määrätä venepaikan maksulliseksi, vaikka kauppakirjassamme on maininta venevalkamaoikeudesta? Tämä venevalkama on yhdistyksen kiinteistön rasitteena.

Näytä vastaus

Vastaus:

Venevalkamaoikeus on kiinteistökohtainen rasite, joka perustetaan maanmittaustoimiston pitämässä rasitetoimituksessa. Tuolloin sen kiinteistön hyväksi, jota venevalkama tulee rasittamaan, määrätään kertakorvaus.

Korvauksen maksamiseen velvoitetaan toimituksessa osallistumaan ne kiinteistöt, joilla on oikeus käyttää venevalkamaa. Näin ollen yhdistys ei voi toimituksen jälkeen yksipuolisesti määrätä venepaikkaa maksulliseksi.

Venepaikkojen maksullisuudesta yhdistys ja venevalkaman osakkaat voivat kyllä sopia keskenään. Venepaikkojen maksullisuutta saattaisi puoltaa venevalkaman käytössä tapahtunut oleellinen muutos. Esimerkiksi valkaman käyttö ja siitä aiheutuneet haitat ovat lisääntyneet.

Mutta jos sopimusta ei synny, jää yhdistyksen mahdollisuudeksi asiansa eteenpäin viemiseksi hakea maanmittaustoimistolta uutta rasitetoimitusta.

Julkaistu: 17.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.