Viherpiha

Pioni ei enää kuki, olenko istuttanut sen väärin?

Pentti Alanko

Kysymys:

Saako pioni loistonsa takaisin?

Kaivoin neljä vuotta sitten jalopionin juurakon ylös ja istutin uudestaan hieman korkeammalle maan parannuksen jälkeen. Sen jälkeen pioni lopetti kukinnan ja näyttää kituvalta. Juurakko ei vahingoittunut.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Oikea istutussyvyys on tärkeää jalopionin viihtymiselle. Silmujen päällä ei saa olla kuin 3–5 senttiä multaa. Toisaalta ne eivät saa myöskään olla liian pintaan istutettuja. Kumpikin asia johtaa nopeasti siihen, että taimet viihtyvät huonosti ja kukintakin saattaa jäädä vähäiseksi. Nähtävästi pionin taimi on nyt liian ylhäällä. Vaikka se olisi tullutkin istutetuksi oikeaan syvyyteen, pehmeä pintamaa painuu nopeasti ja juurakot ovat helposti liian ylhäällä. Omat jalopionini alkoivat vähitellen viihtyä huonosti ja kukinta väheni. Syyksi huomasin taimien juurille vuosittain tuomani kompostikatteen. Vaikka laitoin katetta vain vähän kerrallaan, silmut joutuivat vähitellen liian syvälle. Pionit saivat nopeasti entisen loistonsa ja kukkivat upeasti, kun vähensin maata niiden tyveltä.

Pentti Alanko

Julkaistu: 13.6.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.