Viherpiha

Pilvikirsikka ja tarharaunioyrtti

ViherPiha

Kysymys:

Puutarhakaupunki Tapiola vietti viime vuonna 50-vuotisjuhlaansa. Täällä on vanhoja kasveja, joita ei enää tunneta. Kuvassa 1 on puu, joka kukkii keväisin valkeana ryöppynä. Syksyllä ilmaantuvat punaiset marjat, joita linnut syövät innokkaasti. Mikä puu se on? Sopivatko marjat ihmisravinnoksi? Kuvassa 2 on sinikukkainen perenna, jonka nimeä emme tiedä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäisessä kuvassa oleva puu on pilvikirsikka Prunus pensylvanica, joka kukkii keväällä valkoisin kukin. Niitä onkin niin runsaasti, että pilvikirsikka-nimi on aivan oikeutettu. Tätä pikku puuta on nykyäänkin myynnissä, ja sen suosio on yhä nousussa. Marjat ovat syötäviä, mutta niitä ei yleensä käytetä ravinnoksi. Ne ovat kovin ohutmaltoisia ja kirpeän makuisia.

Toisessa kuvassa olevaa tarharaunioyrttiä Symphytum asperum sen sijaan näkee nykyään yhä harvemmin. Kasvi on isokasvuinen, sinikukkainen perenna. Kuvassa kukinta on lopullaan, minkä vuoksi kasvi on oudon näköinen. Laji poikkeaa edukseen meillä tavatuista ja monin paikoin villiytyneistä rohtoraunioyrtistä S. officinale ja ruotsinraunioyrtistä S. x upplandidum. Tarharaunioyrtti ei vaella ympäristöönsä ja valloita puutarhaa samalla tavalla kuin sen sukulaiset usein tekevät.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.