Viherpiha

Pilaritervaleppä riutuu

Pertti Rajala

Kysymys:

Miksi pilaritervaleppä kuolee? Näyttää kuin oksissa olisi lehtisilmun alut, mutta ne eivät kehity. Puu on aivan lehdetön ja pystyyn kuollut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos aikuinen leppä oirehtii näin vakavasti, syitä voi olla erittäin paljon. Useimmiten aikuisen puun kuolema alkaa jo vuosia ja joskus vuosikymmeniä ennen näkyviä oireita. Puun juuriin tai runkoon on voinut tulla mekaaninen tai eläimen aiheuttama vioitus, josta lahovika on päässyt puuainekseen. Vuosi vuodelta puu heikentyy ja siihen iskeytyy muitakin tuhonaiheuttajia, kuten esimerkiksi kaarnakuoriaisia. Veden pääsy lehvästöön estyy, ja sitten eräänä päivänä huomaa, että puu ei voi hyvin ja tekee kuolemaa. Tässä vaiheessa ei ole enää mitään tehtävissä, vaan ainoa oikea teko on kaataa puu. Lahoava puu, jossa on myös tuholaisia, on uhka lähellä kasvaville terveille puille. Pertti Rajala

Julkaistu: 25.5.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.