Viherpiha

Pilaripoppeli juroo

ViherPiha

Kysymys:

Hankin syyskuussa 2001 pilaripoppelin, joka on kasvanut jo yli viisimetriseksi. Tänä keväänä siihen ei ole puhjennut lehtiä. Puu on sen verran hengissä, että se alkaa versoa pieniä alkuja juuresta ja alhaalta rungosta. Muutamaan oksaan on tullut heiveröisiä lehtiä, jotka ovat jääneet hiirenkorva-asteelle. Niitä on vain parissa pienessä alaoksassa. Mikä neuvoksi? Puu on jo niin iso ja kaunismuotoinen, että harmittaa, jos menetän sen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kasvuunlähdön jurominen, oksien osittainen kuoleminen ja kitulias paikoittainen lehtikasvu viittaavat talvivaurioihin. Altistuminen pakkaselle juontanee viime kesän ja syksyn poikkeuksellisen sateisista ja koleista sääolosuhteista sekä kasvualustaan kerääntyneestä märkyydestä etenkin savipitoisilla mailla. Myös myöhäinen tuleentuminen tai tuleentumattomuus heikentävät talvehtimista. Puun eteen ei valitettavasti enää ole muuta tehtävissä kuin seurata tilanteen kehittymistä ja tehdä ratkaisut sen mukaisesti.

Julkaistu: 5.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.