Meidän Talo

Pilariperustuksesta rossipohjaksi

Meidän Talo

Kysymys:

Suunnittelemme pilariperusteisen vapaa-ajan asuntomme muuttamista rossipohjaiseksi. Onko se mahdollista toteuttaa?

Kuinka korkea tuuletustilasta pitäisi tehdä? Paljonko pitää olla tuuletusaukkoja ja minkä kokoisia? Entä onko maapohjaan laitettava muovi ja eristettä?

Taloa tullaan edelleen käyttämään lähinnä vapaa-ajan asuntona ja kylmänä aikana talossa pidetään peruslämpöä.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Pilariperusteisen talon alapohjarakenteen muuttaminen rossipohjaksi on aina mahdollista, kunhan muistetaan järjestää koko ryömintätilan kattava ilmankierto ja tuuletus, jotta maapohjasta nouseva kosteus ja lämpö saadaan poistettua. Koska maapohja perustusten alla ei saa jäätyä, on ulkopuolisen routaerityksen lisäksi talon alla oleva maa lämmöneristettävä. Siihen käyvät routaeristyslevyt, noin 50 millimetriä, sekä noin sadan millimetrin kevytsorabetonikerros.

Jotta ryömintätilan ja rossipohjan kunto voidaan joskus tarkastaa, tulisi rakennuksen alla olla vähintään 400–500 mm vapaata tilaa, jotta siellä voisi liikkua edes siedettävällä väljyydellä. Virallinen suositus on 800 mm.

Tuuletusta varten sokkeliin pitää pääasiassa nurkkien vaikutusalueelle tehdä talven pakkaskaudeksi suljettavia niin sanottuja kissanluukkuja, joiden vapaa yhteispinta-ala on vähintään 4/1 000 ryömintätilan pinta-alasta ja jokaisen aukon tulisi olla kooltaan vähintään 150 cm2. Tuuletusaukkojen sulkeminen pakkaskaudeksi onnistuu parhaiten aukkoa suuremmalla 100 mm:n vaahtomuovipalalla.

Tarvittaessa keskelle taloa, ylärinteen puoleiselle osalle voidaan asentaa 110–160 mm:n muoviputkesta hormi tai pari, jonka kautta liika kosteus ja lämpö poistuvat, ellei muuratussa piipussa ole käytettävissä vapaata hormia.

Jos maapohjasta nousee runsaasti kosteutta, niin hyvin puhdistetulle maapohjalle asennetaan kalvo, esimerkiksi aluskate, hidastamaan maakosteuden nousua. Kalvon päälle tulee 50–100 mm:n kerros puhdasta hiekkamaata pitämään sitä paikoillaan.

Energiakulujen vuoksi lattiasta tehdään lämmöneristetty. Sen voisi toteuttaa suulakepuristetuilla lämmöneristelevyillä, jotka liimataan ilmatiiviisti toisiinsa ja ympäristöönsä. Rakennepaksuuden tulisi olla noin 200 mm ja koko rakenteen ilmanpitävä.

Palkisto tuetaan pilareihin enintään 3 metrin välein, jotta värinä ja taipuma ei tule haitalliseksi.

Koska haluat pitää rakennuksen lämpimänä, niin suosittelen myös ulkoseinien lämmöneristämistä. Ontelojen täyttö onnistuu parhaiten puhallusvillalla.

Jos ryömintätilan korkeutta ei saa riittäväksi, annat lämpötilan laskea + 5 asteen seutuville, etkä lämmöneristä ulkoseiniä, niin voinet rakentaa lankkulattiatkin. Lankkujen väliin tulee lasikuitukudoksella varustettu ilmansulkupaperi liitosten, liittymien ja läpimenojen osalta ilmatiiviisti asennettuna, joka nostetaan samoin ilmatiiviisti seinäpinnoille lattialistaan taakse.

Lattian voi toteuttaa myös siten, että nykyinen sokkelin muodostama kaukalo täytetään kokonaan tai osittain kevytsorabetonilla. Pintaan tulee sokkelin tasolle ilmatiivis valu ja päälle kylmä- ja kuumabitumi ja lämmöneristetty puu- tai betonirakenteinen lattia. Betonilattian ja puuseinien liitosalueella lattiapinta ei saa nousta yli 50 mm puuseinän alapinnan yläpuolelle ja niiden välissä tulee olla 10–20 mm ilmarako.  

Julkaistu: 16.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.