Viherpiha

Pilariomenapuu kukkimaan

Teija Heinonen

Kysymys:

Miksi pilariomenapuu ei kuki? Puuni on 10-vuotias ’Polka’-lajike.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Omenapuilla kevään kukka-aiheet muodostuvat edellisenä syksynä. Kehittymiseen vaikuttavat muun muassa valo, kasvualustan ravinnetasapaino ja sääolot. Varjossa kukka-aiheita syntyy vähän tai ei lainkaan. Liian vahva typpilannoitus puolestaan kasvattaa voimakkaasti versoja, mutta ei edistä kukka-aiheiden muodostumista. Aurinkoinen kesä ja pitkä lämmin syksy ovat eduksi kukka-aiheiden kehittymiselle. Kylmä ja sateinen syksyn sää hidastavat kasvua. Mikäli epäedullisia sääoloja seuraa vielä aikainen talvi, kukkasilmut eivät välttämättä ehdi valmistua talvehtimiskelpoisiksi.

Kysymyksestä ei ilmene, millä paikkakunnalla puu kasvaa. Pilariomenapuu ’Polka’ talvehtii suojaisilla kasvupaikoilla ulkona maahan istutettuna kasvuvyöhykkeillä I–II (III). Lajike ei ole erityisen talvenkestävä. Kylminä pakkastalvina kukka-aiheet saattavat paleltua eteläisintä Suomea myöten

Teija Heinonen

Julkaistu: 10.8.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.