Viherpiha

Pikkupuu perennapenkkiin

ViherPiha

Kysymys:

Mikä pikkupuu sopisi perennapenkkiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tähän tarkoitukseen sopii useita meillä menestyviä pikkupuita ja niiden lajikkeita. Kannattaa valita niin sanottuja kukkapuita, esimerkiksi joku hedelmäpuu, niin saat perennaryhmääsi lisää kukinnan loistoa. Omissa perennaryhmissäni kasvaa isoja, aivan tavallisia omenapuita, jotka on istutettu jo 1940-luvulla.

Jos tontilla on vähän tilaa, voit istuttaa perennapenkkiin pensaan, jota muotoilemalla saat pieneenkin paikkaan sopivan kukkapuun. Sellaisia pensaita ovat esimerkiksi kauniisti kukkivat koiran- ja lumipalloheisi, siperianhernepensas, puisto- tai unkarinsyreeni ja hovijasmike. Jo luonnostaan sellaisia ovat monet koristeomenapuulajikkeet, luumu, kirsikat, pihlajat, sirotuomipihlaja ja kultasade.

Edellä mainitut pikkupuut kasvavat kohtuullista vauhtia. Nopeasti kasvava, mutta vaatimattomasti kukkiva ja varsin tuuheaksi kasvava puu on terijoensalava. Säännöllisellä leikkauksella sen saa pysymään halutun kokoisena.

Ennen valintaa kannattaa silmäillä lähipuistossa tai naapurissa, miltä puu näyttää istutettuna.

Koska puiden, pensaiden ja perennojen juuret ovat maassa eri syvyydellä, ei tarvitse olla huolissaan siitä, että puu veisi kaikki ravinteet perennoiltakin.

Pentti Alanko

Julkaistu: 10.6.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.