Viherpiha

Pihtakuusen siirtäminen lapiolla

ViherPiha

Kysymys:

Onnistuuko kuusen siirtäminen lapiolla? Pihallani kasvaa kuusi, jossa on pitkät ja pehmeät neulaset. Puu on noin nelimetrinen. Kuinka suuret juuret sillä on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Puunne on jokin jalokuusilajike eli pihta. Nelimetrisen pihdan juuret ovat laajat. Lisäksi kuusten juuret kasvavat lähellä maanpintaa.

Tee uusi istutuskuoppa valmiiksi ennen siirtoa. Siirto on tehtävä kaivinkoneella, jotta juurta saadaan mukaan mahdollisimman laajasti. Puuta ei saa istuttaa syvemmälle kuin se alkuperäisessä paikassaan on ollut. Suosittelen siirtoa myöhäissyksyllä niin kauan kuin maa ei ole roudassa tai aikaisin keväällä. Muista kastella usein.

Nelimetrinen puu vaatii pari tukikeppiä molemmille puolille. Kiinnitysnarut laitetaan mahdollisimman alhaalle, noin 50 senttiä maasta. Näin kiinnitettynä latva pääsee liikkumaan tuulessa, ja puu muodostaa nopeammin uusia, tukevia juuria.

Pihdat pitävät yleensä aurinkoisesta tai puolivarjoisasta paikasta ja kosteahkosta, ravinnerikkaasta maasta.

Lotta Lindholm

Julkaistu: 28.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.