Viherpiha

Pihlajan leikkaus

Hortonomi, puunhoitaja

Julkaistu: 10.3.2014

Kysymys:

Miten lyhennän pihlajia? Pihlajani ovat nelimetrisiä. Haluaisin niiden pituudesta noin puolet pois.  
Näytä vastaus

Vastaus:

Pihlaja kasvaa yleensä vähintään 4-metriseksi puuksi, monesti jopa 10-metriseksi tai korkeammaksikin. Jos haluat pienen rungollisen puun, kannattaa harkita esimerkiksi rungollisen syreenin, marja-aronian, riippapihlajan tai sulkahernepensaan istuttamista. Myynnissä on runsaasti matalina pysyviä pikkupuita, joiden korkeutta ei tarvitse säädellä leikkaamalla.
Jos kuitenkin haluat leikata pihlajistasi matalampia ja pitää ne sellaisina, vaihtoehtoina on muotoonleikkaus tai lehdestäminen. Molemmissa tapauksissa leikkaaminen pitää aloittaa puun ollessa nuori, jotta haavat jäävät pieniksi. Leikkaa puita vuosittain keväällä ennen kasvuunlähtöä, jotta kasvu pysyy aisoissa.
Lehdestämisessä sinun täytyy ensimmäisen leikkauksen yhteydessä päättää puulle sopiva muoto. Typistä oksat ja latva sen mukaisesti. Kun puu kasvattaa leikkauskohtien läheltä uusia versoja, typistä ne läheltä verson tyveä joka kevät. On tärkeää, että leikkauspiste on lähellä edellistä leikkauspistettä, mutta ei koskaan sen alapuolella. Jatkuvien leikkausten ansiosta puu kasvattaa vuosien saatossa nyrkin näköistä kalluskasvua oksien ja latvaverson päähän.
Jos haluat pihlajalle muotoonleikatun latvan, jätä puuhun hiukan uutta kasvua. Tällöin se kasvaa jonkin verran pituutta.
 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.