Viherpiha

Pihlaja säleikköpuuksi

ViherPiha

Kysymys:

Haluaisin kasvattaa pihlajasta säleikköpuun pergolan katoksi. Voinko istuttaa tontilla kasvaneita nuoria taimia vai tulisiko ostaa yksivartisia taimia puutarhaliikkeestä? Typistetäänkö latva, kun haluttu korkeus saavutetaan ja sivuoksat käännetään katoksi, vai voiko latvankin kääntää katolle? Olen ajatellut muotoilun tueksi puukehikkoa, jonka voi tulevaisuudessa mahdollisesti purkaa. Puukehikko olisi pergolassani sivuosassa. Mikä pihlaja sopisi tarkoitukseen parhaiten, jos ostan taimet? Pergolan mitat ovat 3 m x 6 m. Olen ajatellut kuutta tainta kolmen metrin välein. Kasvuvyöhyke on I.

Näytä vastaus

Vastaus:

Projektinne on varsin haasteellinen. Helpompiakin tapoja pergolan katon verhoamiseksi löytyy. Kasvuvyöhykkeellä I viihtyy esimerkiksi monia reheviä, tarkoitukseen soveltuvia köynnöksiä, kuten köynnöshortensia, piippu- ja laikkuköynnös, sekä paikoin jopa muratti.

Jos kuitenkin haluatte kokeilla säleikköpihlajan kasvatusta, hyödyntäisin tarkoitukseen tontilla kasvavat kotipihlajan taimet. Siirto onnistuu varhain keväällä taimien ollessa lepotilaisia.

Kasvatukseen ja leikkauksiin voitaneen soveltaa säleikössä kasvatettavan hedelmäpuun ohjeistusta. Piiskataimen latva typistetään ensimmäisen kerran istutuksen jälkeen. Yksi leikkauskohdan alapuolelta puhkeavista versoista jätetään kasvamaan latvaksi, heikot poistetaan ja elinvoimaiset oksat taivutetaan vaakatasoon. Toimenpide uusitaan vuosittain keväällä. Kun saavutetaan ”kattokorkeus”, latva taitetaan vaakatasoon, typistetään ja leikkauksia jatketaan samalla tavoin kuin ”pystykasvatuksessa”. Oksia voi harventaa ja typistää myös keskikesällä.

On hyvä tiedostaa, että aikojen saatossa pihlajan runko paksuuntuu ja oksat vahvistuvat. Oksat myös hakeutuvat valoa kohden, mikä etenkin katossa ilmenee voimakkaasti pystyyn kasvavina versoina.

Teija Heinonen

Julkaistu: 26.9.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.