Viherpiha

Pihalammen istutukset

Pentti Alanko

Kysymys:

Mitä istuttaisin pihalammen rannalle? Lammelle paistaa alkuiltaan asti aurinko.

Näytä vastaus

Vastaus:

Paikalle sopivia kasveja on runsaasti. Olisi kuitenkin hyvä tietää, onko maan laatu savea, hiekkaa tai jotakin muuta. Onko puutarhalammikko luonnollinen vai muovinen allas? Jälkimmäisessä tapauksessa rannan läheisyys ja kasvualustan märkyys eivät vaikuta kasvien valintaan.

Puutarhalammikkoa ei saisi perustaa kovin avoimelle paikalle, sillä levän kasvu yltyy lämpimässä vedessä. Pienen puutarha-altaan reunalle istutetut isokasvuiset perennat varjostavat mukavasti veden pintaa ja vähentävät levän kasvun riskiä. Isokasvuisia, reheviä rantakasveja ovat esimerkiksi keltakukintoinen auringontähti (Telekia speciosa), kotimainen pohjanrantakukka (Lythrum salicaria) monine lajikkeineen, monet nauhukset (Ligularia), rantatädyke (Veronica longifolia) lajikkeineen, rantatyräkki (Euphorbia palustris) sekä kelta- ja siperiankurjenmiekat (Iris pseudacorus ja I. sibirica). Ehkä komein rantakasvi kosteaan maahan on keltamajavankaali (Lysichiton americanum).

Mainittujen korkeakasvuisten kasvien väleihin sopivat hyvin loppukesällä runsaasti kukkivat ja itsestään leviävät ranta- ja luhtalemmikit (Myosotis laxa ssp. caespitosa ja M. scorpioides).

Kirjallisuutta ja taimikauppojen hinnastoja tutkimalla löydät kymmenittäin muitakin rantakasveja niin veden äärelle kuin matalaan veteen. Jos puutarhalammikosta virtaa puro luonnonvesistöön, täytyy olla varovainen istutusten kanssa. Istutetut rantakasvit saattavat levitä lähiluontoon puroa pitkin.

Pentti Alanko

Julkaistu: 27.5.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.