Viherpiha

Pihajasmikkeen hoito

ViherPiha

Kysymys:

Meillä on toistakymmentä vuotta vanha pihajasmike, jota ei ole koskaan leikattu. Olen leikannut keväisin ainoastaan sellaiset oksat, joihin ei ole tullut lehtiä. Pitäisikö pensas leikata kokonaan niin kuin ruusupuskille tehdään vai annanko sen olla niin kuin se nyt on? Jos pitää, niin mihin vuodenaikaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pihajasmiketta leikataan pääsääntöisesti harventamalla. Talvivaurioita kärsineiden oksien lisäksi pensaiden keskiosista poistetaan vuosittain muutamia versoja vanhimmasta päästä. Harvennus ilmavoittaa kasvustoa ja antaa uusille versoille tilaa ja valoa kasvaa. Ränsistyneen jasmikkeen voi tarvittaessa nuorentaa leikkaamalla kaikki versot 10 sentin mittaiseksi. Toimenpiteen jälkeen pensas versoo runsaasti uusia oksia, joista heikoimmat karsitaan pois. Sekä harventaminen että radikaali alasleikkaus tehdään varhaiskeväällä ennen lehtien puhkeamista

Julkaistu: 8.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.