Viherpiha

Pihajasmike oksasta

ViherPiha

Kysymys:

Pystyykö pihajasmiketta lisäämään oksista juurruttamalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pistokkaita suihkutetaan ahkerasti, sillä ne tarvitsevat kostean ilman juurtuakseen. Ammattiviljelijät tekevät tämän erityisissä muovitunneleissa tai kasvihuoneissa, joissa on automaattinen sumutus. Menetelmää kutsutaankin sumumonistukseksi. Harrastajille helpoin keino on lisätä kasvia puutuneista talvipistokkaista. Edellisen kesän puutuneista versoista leikataan syksyllä 20– 30 sentin pituisia pätkiä pistokkaiksi.

Ammattiviljelijät säilyttävät talvipistokkaat kosteailmaisessa ja viileässä varastossa kevääseen, jolloin versojen alapäähän muodostuu juurtumista edistävää kallusta. Kun kylmävarastoja ei ollut, pistokkaat säilytettiin talven yli nipuissa ja lumihankeen haudattuina. Jälkimmäinen keino sopii harrastelijalle. Talvipistokkaat istutetaan keväällä ulos heti, kun maa on sulanut. Ne juurtuvat yleensä nopeasti. Syksyllä kannattaa peittää maata pieneltä alalta lehdillä. Ne estävät maan jäätymisen, joten pistokkaiden istuttaminen onnistuu heti lumien sulettua.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.