Meidän Talo

Pieni omakotitalo toimivammaksi

Meidän Talo

Kysymys:

Olemme muuttaneet vuonna 1981 rakennettuun omakotitaloon, jossa neliöitä on 86. Talossa on kaksi makuuhuonetta, keittiö ja olohuone. Meitä asukkaita on kaksi, äiti ja 9-vuotias tytär. Asuinneliöitä olisi meille tarpeeksi, kunhan asunto vain saataisiin remontilla toimivammaksi.

Eniten harmia aiheuttaa säilytystilan puute. Eteisessä ei ole kaappitilaa ollenkaan eikä sitä nykyisessä eteisessä ole mahdollista lisätäkään.

Ulospäin laajentaminen eteisen kohdalta ei ole mahdoton ajatus, mutta miten sen voisi toteuttaa järkevästi?

Toinen ongelma on keittiön ja olohuoneen erillisyys. Ehkäpä niiden yhdistäminen ja jokin keittiösaareke tulisi kyseeseen? Tai voisiko olohuoneen siirtää isomman makkarin paikalle?

Keittiöstä pääsee ulos verannalle, tulevaisuudessa tähän kohtaan pihaa on tarkoitus tehdä oleskelutila, terassi ja grillauspaikka. Ovi kuitenkin on mielestäni väärässä paikassa.

Pesuhuone on vastikään remontoitu, joten siihen ei haluta koskea. Voisiko pientä kodinhoitohuonetta ajatella nykyisen verannan kohdalle?

Talo on kivalla paikalla, naapurit ovat mukavia eikä töihinkään ole pitkä matka. Talo ei myöskään ole nykyaikaisesti ylisuuri, vaan juuri sopiva meille kahdelle. Minusta on sulaa hulluutta ostaa ja asua ylisuuressa talossa, kun mahtuu hyvin pienempäänkin. Suunnitteluun tarvitsisin apuanne.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ennen laajentamissuunnitelmia kannattaa aina tutkia nykyisen talon mahdollisuudet. Tässäkin voidaan ratkaista suhteellisen pienillä muutoksilla useita ongelmia, ja talon sisällä tehtävät tilamuutokset ovat joka tapauksessa laajennuksia edullisempia. Kun isomman makuuhuoneen ovi siirretään eteisestä keittiön puoleiselle seinälle, saadaan lisää säilytystilaa sekä eteiseen että makuuhuoneeseen.

Pienemmästä makuuhuoneesta voidaan erottaa pari vaatehuonetta, joista toinen avautuisi eteiseen, toinen makuuhuoneeseen. Makuuhuone jää pienehköksi, mutta kaikki tila olisi asuinkäytössä.

Eteisessä avarretaan olohuoneeseen johtavaa oviaukkoa ja suljetaan keittiöön johtava. Keittiön ja olohuoneen välisestä seinästä puretaan osa ja korvataan kalusteet ”niemekkeellä”. Astianpesupaikan säilyttäisin ennallaan, jääkaappipakastin ja liesi siirtyisivät ikkunaseinälle. Keittiö on niin tilava, että iso ruokapöytä mahtuu edelleen sen keskelle – ja mielestäni se kannattaa siinä säilyttääkin. Keittiöstä ulos johtava ovi ei välttämättä ole huonolla paikalla, mutta sisältä ulosaukeava ovi on hankala. Nykymääräysten mukaisilla ovirakenteilla yksinkertainen ovi on riittävä. Kodinhoitohuoneen tekisin nipistämällä puolet varastosta ja pienen siivun pukutilasta. Nykyisen ulko-oven kohdalle laittaisin ikkunan, jolloin sekä kodinhoitotila että pukutila olisivat kalustettavissa. Jos saunaosastoa ei juuri hiljattain olisi remontoitu, ehdottaisin oviaukon tekemistä isommasta makuuhuoneesta suoraan pesuhuoneeseen, mutta se jääköön nyt harkittavaksi seuraavan remontin yhteyteen.

Julkaistu: 9.11.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.