Viherpiha

Peurankellon ja lyhtykoison idätys

Peurankellon ja lyhtykoison idätys

ViherPiha

Kysymys:

Peurankellon ja lyhtykoison idätys

Näytä vastaus

Vastaus:

Peurankellon siementen idättäminen on helppoa. Pienet siemenet peitetään vain hyvin ohuelti. Huono itävyys voi johtua siitä, että siemen on peitetty liian syvälle. Koska siemenet ovat aivan maanpinnassa, ne ovat alttiita kuivumiselle. Lyhytkin kuivuminen juuri itämisvaiheessa tuhoaa taimet.

Siemenet voi kylvää myös syksyllä ulos tai antaa niille kylmäkäsittelyn keväällä kylvämällä ne laatikkoon huhtikuussa ja viemällä ne ulos suojaiseen paikkaan. Laatikko on syytä peittää jollakin verkolla, etteivät linnut, hiiret tai muut eläimet pääse tekemään tuhojaan.

Lyhtykoison siemenet vaativat hiukan enemmän lämpöä ja tasaisen kosteuden itääkseen hyvin. Jo hetkellinen kuivahtaminen itämisvaiheessa tuhoaa itävät siemenet, mutta silti ei pidä kastella liikaa.

Kylvön voi tehdä myös syksyllä tai keväällä aikaisin laatikkoon, joka viedään ulos suojaiseen paikkaan peitettynä metalliverkolla, etteivät linnut pääse sitä möyhentämään.

Pentti Alanko

Riikka Kantinkoski

Julkaistu: 26.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.