Viherpiha

Perunarutto vaivaa

Perunarutto vaivaa

ViherPiha

Kysymys:

Mitä voi tehdä perunamaalle, johon on tullut perunarutto? Perunaruttoa ilmeni ensimmäisen kerran viime kesänä. Tänä vuonna tauti näköjään taas uusiutuu.

Näytä vastaus

Vastaus:

Perunarutto on erittäin yleinen sienitauti, joka saastuttaa perunan maanpäällisiä osia ja pitkälle edetessään myös mukuloita. Tauti oireilee lehdissä tummina laikkuina. Lehtien alapinnalla tauti näkyy härmämäisenä, vaaleana sienirihmastona laikkujen kohdalla. Myös varret saattavat mustua. Rutto suosii lämpimiä ja kosteita olosuhteita. Kiusallinen tauti iskee kasvustoon useimmiten loppukesällä. Taudinaiheuttajaitiöt siirtyvät perunapellosta toiseen tuulen mukana. Ne säilyvät myös peltoon jääneissä saastuneissa mukuloissa sekä maassa talvehtivissa munaitiöissä. Perunaruttoa voidaan torjua vuoroviljelyn avulla sekä käyttämällä puhdasta siemenperunaa ja viljelemällä ruttoa hyvin kestäviä lajikkeita, kuten Matilda, Suvi, Hertha ja Vital. Saastuneen varsiston katkaisu ja vieminen kaatopaikalle pysäyttää perunaruton etenemisen mukularutoksi. Ruttoa on mahdollista pitkää kurissa myös kemiallisesti. Tarkoitukseen sopivia kasvinsuojeluaineita ovat mm. Acrobat WG, Dithane NT ja Electis. Ruiskutukset tehdään käyttöohjeiden mukaisesti noin kymmenen vuorokauden välein.

Julkaistu: 28.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.