Viherpiha

Perunarutto

Perunarutto

Pertti Rajala

Kysymys:

Viime kesänä kasvimaallani ilmeni perunaruttoa(viljelypalsta-alue). Voiko tautia torjua muuten kuin vaihtamalla viljelypaikkaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Perunarutosta on tullut viime vuosina entistä hankalampi niin ammattiviljelijöille kuin harrastajille. Yksittäistä konstia taltuttaa rutto ei ole, mutta paljon voi silti tehdä.

Viljelyhygieniasta on helppo aloittaa. Jos ruttoa on esiintynyt, kannattaa palstalta kerätä mahdollisimman tarkkaan kasvinosat pois. Ruttoisia mukuloita ei kannata jättää maahan muhimaan.

Siemen on syytä vaihtaa riittävän usein, ainakin 3–4 vuoden välein. Markkinoilta löytyy ruttoa kestäviä lajikkeita, jotka normaalikesinä kestävät taudin hyökkäykset. Yleisistä ruokaperunalajikkeista ainakin ’Van Gogh’ on melko kestävä rutolle.

Viherlannoitusta kannattaa välttää perunalla. Perunakasvustosta voi tulla liian rehevä, jolloin ruton on helpompi iskeä.

Kasvustoa kannattaa tarkkailla. Jos lehdistä löytyy tummia laikkuja, sairastuneet kasvinosat pitää poistaa heti. Tällä tavoin ruton eteneminen saattaa viivästyä sopivasti.

Uudet ruttokannat muodostavat helposti talvehtimisitiöitä, jotka säilyvät maassa. Seuraavana kesänä ne saastuttavat jo aikaisin perunakasvustoa. Siksi viljelykierto on yksi parhaimmista keinoista pitää rutto kurissa.

Ammattiviljelijät eivät pärjää ilman kemiallista torjuntaa. Markkinoilla on runsaasti eri valmisteita, mutta pakkauskoot ovat tehty isoille viljelyksille.

Tällä hetkellä ainoa pienpakkauksessa myytävä torjuntavalmiste on Euparen. Sen teho ei ole aivan uusien valmisteiden luokkaa, mutta siitä on apua rutto-ongelmaan. Se muodostaa suojaavan kalvon lehden pinnalle ja estää tautia tunkeutumasta kasvisolukkoihin.

Pertti Rajala

Julkaistu: 14.1.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.