Viherpiha

Persikan vaivat

ViherPiha

Kysymys:

Hankimme vuonna 2004 persikkapuun, joka kasvoi ensimmäisen kesän isossa ruukussa parvekkeellani Turun seudulla. Vuonna 2005 istutimme sen avomaalle mökillemme sisäsaaristoon. Kasvupaikka on rinteessä, osan päivää auringossa ja osan varjossa. Vuonna 2006 puu teki jopa syötäviän hedelmiä.

Viime kesänä sitä vaivasi joku kumma tauti. Lehdissä oli punaruskeita laikkuja ja täpliä. Osa lehdistä myös käpristyi. Puu kasvoi, mutta ei kukkinut ollenkaan ja oli koko kesän kärsineen näköinen. Puussa ei ole ennen näkynyt muita ötököitä kuin muurahaisia. Mikä persikkaamme vaivaa? Luin keskustelupalstalta, että oireet kuulostaisivat persikan lehtien käpristymistaudilta (peach leaf curl).

Näytä vastaus

Vastaus:

Persikka on puutarhoissamme varsin uusi tuttavuus. Vain harvat lajikkeet talvehtivat Etelä-Suomessa avomaalla ja nekin menestymisensä äärirajoilla. Mainitsemanne oireet saattavat todellakin viitata persikan ”kähärätautiin”. Peach leaf curl on yleinen sienitauti maissa, joissa persikkaa viljellään. Tauti aiheuttaa lehtien kupruilua, käpertymistä ja värjäytymistä punertaviksi joko osittain tai kokonaan. Saastuneet lehdet varisevat ennenaikaisesti. Ne kannattaa kerätä pois ja laittaa roskiin, ei kompostiin. Yksittäisiä, tartunnan saaneita lehtiä voi myös nyppiä puusta.

Laikut ja täplät persikkapuunne lehdissä voivat toisaalta olla myös jonkin laikkutaudin aiheuttamia ja lehtien käpristyminen kirvojen aikaansaannosta. Kurkkasitteko lehtien alapinnoille ja käpertyneiden lehtien poimuihin? Tuholaisten olemassaoloa puoltavat muurahaiset, jotka pitävät kirvoja lypsykarjanaan. Persikan kukkimattomuus voi puolestaan johtua kukka-aiheiden paleltumisesta talven aikana.

Säännöllinen lannoitus, kalkitus ja tarvittaessa kastelu pitää persikkapuun hyvinvoivana ja kasvattaa sen vastustuskykyä tauteja ja tuholaisia vastaan. Mahdolliset tuholaiset voidaan pitää kurissa yleistorjunta-aineilla, kuten Bioruiskute S ja Puutarha-aerosoli. Euparen M puolestaan soveltuu monentyyppisten sienitautien torjuntaan.

Teija Heinonen

Julkaistu: 8.1.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.