Viherpiha

Persikan vaiva

ViherPiha

Kysymys:

Mikä persikkaa vaivaa? Lajike ’Maira’ kasvoi ensimmäisen vuoden hyvin. Toisesta vuodesta lähtien toistuu sama kaava: Ensin lehdet lähtevät kasvuun, mutta kesäkuussa ne käpristyvät kuin puu olisi täynnä kirvoja. Parin viikon päästä ilmestyvät uudet lehdet, joista suurin osa käpristyy ja kuolee. Syksyllä puun lehdistö on harva, mutta muuten hyvännäköinen.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Persikalla on pahoja virustauteja, joihin oireet voivat viitata. Paljon todennäköisempi vaihtoehto on talvivaurio. Suomessa ulkona kasvava persikka on normaalin levinneisyysalueensa pohjoispuolella ja varmasti kärsii meidän ankarasta talvestamme enemmän kuin muut hedelmäpuut. Talvivauriot ovat hedelmäpuilla juuri sellaisia, kuin kysyjä kuvailee. Heikot versot yrittävät ponnistaa keväällä kasvuun, mutta tukahtuvat. Keskikesällä voi tulla uusia versoja. Persikalle Suomen ilmasto on vain liian karu. Pertti Rajala

Julkaistu: 25.5.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.