Viherpiha

Pergola lehtipuusta

ViherPiha

Kysymys:

Toissa kesänä minulla oli suurenmoinen tilaisuus tutustua Floriade-puutarhanäyttelyyn lähellä Amsterdamia. Tähän paikkaan jähmetyin ihastuksesta. Pergola oikeista puista! Puiden lehvästö muodostaa vihreän katon, joka suojaa auringolta ja jonkin verran sateeltakin. Puihin sidotut bambukepit ilmeisesti ohjaavat oksien kasvua. Otetaanko ne lopulta pois, kun pergola on valmis?

Onnistuuko elävän pergolan rakentaminen Suomessa? Kuvassa näkyy myös pyöreäksi leikattuja pensaita, jotka lienevät puksipuita. Näyttelyssä puksipuita oli leikattu mitä mielikuvituksellisimpiin muotoihin. Onko Suomessa mitään vastaavaa? Kärsiikö pensas, kun se pakotetaan johonkin muotoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pergolan voi tehdä tälläkin tavoin. Se on nähtävästi lehmus, mutta tähän tarkoitukseen sopii moni muukin puulaji, kuten jalava, koivu ja pihlaja. Pergolan muotoileminen alkaa taimesta, jota latvotaan ja leikataan. Puun ei siis anneta kasvaa ylöspäin, vaan sen kasvu ohjataan sivuoksiin. Niistä poistetaan sivuhaaroja, ja itse pääverson annetaan kasvattaa pituutta. Sivuhaaroja ei poisteta heti kokonaan, jotta pergola pysyy lehtevänä.

Kuvassa näkyvät bambukepit ovat aluksi hentojen, jäljelle jätettyjen oksien tukena. Ne poistetaan myöhemmin. Yksityiskohtaisia ohjeita on vaikea antaa. Hanki jokin puiden ja pensaiden leikkaamista käsittelevä kirja. Etenkin säleikköpuiden leikkausohjeista löydät sellaisia neuvoja, joita pystyt hyödyntämään.

Pyöreäksi leikatut pensaat ovat puksipuita, jotka menestyvät meillä eteläisellä rannikkoalueella. Monet puut ja pensaat sopivat muotoon leikattaviksi, kuten kuusi, haapa, koivu, tammi, taikinamarja ja marjakuusi. Meillä on arasteltu voimakasta leikkaamista. Siinä suhteessa kannattaisi ottaa oppia japanilaisten puutarhan hoidosta. Kasvit eivät kärsi ainakaan samalla tavoin kuin jos ihmiseltä leikattaisiin kättä tai sormia. Puut ja pensaat menettävät luonnossakin jatkuvasti oksiaan ja silmujaan. Valitettavasti leikkaaminen on nykyään muoti-ilmiö, jota tehdään usein ilman syytä vain leikkaamisen vuoksi.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.