Viherpiha

Perennojen varret

ViherPiha

Kysymys:

Leikkaanko perennojen varret ja lehdet pois ennen talvea vai talven jälkeen? Eikö niitä voisi jättää lannoitteeksi ja lisätä keväällä uutta multaa kasvien juurelle kuihtuneiden lehtien päälle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Perennojen varret voi jättää paikoilleen syksyllä. Jäykkävartiset ja ryhdikkäät perennat ovat hauskoja talventörröttäjiä, joiden kuivuneet siemenkodat näyttävät hauskoilta lumisessa puutarhassa. Niissä vierailevat myös linnut siementen haussa. Maahan laonneet perennojen lehdet toimivat havukatteen tavoin, sillä ne keräävät päälleen suojaavaa lunta. Jos kasvustossa on esiintynyt loppukesästä tauteja, kannattaa varret leikata ja hävittää. Onttovartisten kasvien leikkaus on jopa haitallista. Ontot varret johtavat vettä juuristoon, jonka liika kosteus saattaa mädättää. Keväällä kuihtuneet lehdet voi murentaa kukkapenkkiin ja peittää kompostimullalla.

Julkaistu: 16.11.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.