Viherpiha

Perennoissa valkoisia matoja

ViherPiha

Kysymys:

Kasvatan ruukuissa perennoja. Tänä keväänä miltei kaikkien perennojen juuripaakuissa oli kauttaaltaan valkoisia matoja. Niissä ei erotu erikseen päätä tms. Madot ovat sentin pituisia ja alle 2 millin paksuisia. Ne eivät kuolleet Tolulla tai mäntysuovalla. Kokeilimme Malationia, mutta edelleenkään kaikki eivät kuolleet. Mistähän matosista mahtaa olla kyse ja miten niistä pääsisi eroon? Onko mahdollista, että ne olisivat tulleet kompostista? Vastaavanlaisesta otuksesta ei ole löytynyt mistään mitään tietoa, ja itsekin olen alan ihmisiä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Voisikohan kysymyksessä olla hyppyhäntäisten toukat? Ne muistuttavat paljain silmin katsottaessa pieniä matoja, mutta lähempi tarkastelu suurennuslasin avulla paljastaa kysymyksessä olevan 1–4 millin mittaisen valkean hyönteisen, jolla on kuusi jalkaa ja tuntosarvet. Valkoiset toukat saattavat myös olla sääskien, kärpästen tai kuoriaisten toukkia, jotka ovat mitä todennäköisimmin tulleet kompostimullan mukana. Malationi on oikea torjunta-aine vaivaan. Koska toukat kehittyvät eri aikoihin, mullan kastelu joudutaan useimmiten uusimaan kerran tai pari kiusankappaleiden hävittämiseksi.

Julkaistu: 5.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.