Viherpiha

Perennapenkin rakentaminen

ViherPiha

Kysymys:

Tarkoituksemme on rakentaa pihallemme isohko perennapenkki kohopenkiksi. Tulevan penkin alla on nurmikko. Rakentaisimme muurinkivireunaisen ruukun alaltaan noin 3 x 4 metriä, korkeudeltaan noin puoli metriä maanpinnasta. Miten penkki perustetaan? Poistetaanko nurmikko ja kaivetaanko maata syvälle? Paikka on savipohjainen maa pihan aurinkoisimmalla kohdalla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Perennat eivät sinällään vaatisi kuin vanhan nurmipinnan möyhentämisen ja 50 senttiä hyvää uutta rikkaruohotonta multaa. Muurireunus edellyttää kuitenkin hieman kaivutyötä pysyäkseen paikoillaan.

Pohjustakaa tulevan muurin alusta tekemällä 50 senttiä syvä ja 70 senttiä leveä kaivanto. Tasatkaa kaivannon pohja ohuella kerroksella kivetöntä soraa, laittakaan pohjalle 5 senttiä vahva routaeristelevy ja täyttäkää kaivanto karkealla kivettömällä soralla. Tiivistäkää pohja hyvin ennen muurikivien asentamista. Veden kerääntyminen kaivantoihin eliminoidaan tarvittaessa salaojan avulla.

Teija Heinonen

Julkaistu: 22.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.