Viherpiha

Pensasmustikat suojaan myyriltä

Pensasmustikat suojaan myyriltä

ViherPiha

Kysymys:

Myyrät ovat syöneet pensasmustikoitamme. Kuinka varaudun syksyllä torjumaan hyökkäykset? Voiko ennen pakkasten tuloa laittaa kanankakkaa kasvimaan ympärille ja poluille? Onko muuta keinoa? Alue on aidattu1,80 metrin korkuisella verkolla. Muille kukkapenkeille myyrät eivät tehneet mitään, koska laitoimme niihin kanankakkaa. Nyt ripottelin kahvinporoja tuhon huomattuani. Jatkuuko syönti kesällä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Niskavoitto myyristä on työn takana, sillä pomminvarmaa konstia kiusankappaleiden päänmenoksi ei toistaiseksi ole keksitty. Tuhot rajoittuvat kuitenkin yleensä talveen, sillä kesällä luonto tarjoaa pikkujyrsijöille riittävästi muuta evästä. Myyriä voi yrittää hätää puutarhasta esimerkiksi erityyppisten hajukarkotteiden, kuten valkosipulin kynsien, hajusaippuoiden tai kanankakan avulla. Jos olette todenneet kakkarakeet hyväksi kukkapenkissä, niin toki niiden karkottavaa vaikutusta voi kokeilla myös kasvimaalla. Pensasmustikan ympärille tuoksuvia kakkaroita kannattaa kuitenkin ripotella vain kohtuudella. Kun rakeet sulavat keväällä, ne tuovat maahan runsaasti ravinteita, mikä ei tee hyvää voimakasta lannoitusta karttavalle mustikkapensaalle. Myös ns. tuoksusipuleista saattaa olla apua myyrien torjunnassa. Esimerkiksi Myyrä-Miina-tuoksusipulipakkaus sisältää 15 keltalaukan sipulia, jotka on käsitelty jyrsijöille epämiellyttävällä hajusteella. Sipulit säilyttävät tehonsa kaksi vuotta, ja jo yhden pakkauksen kerrotaan pitävän myyrät kurissa 750 neliön alalla. Myyrä-Miinaa myy mm. Kauppilan Puutarhakeskus.

Julkaistu: 29.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.