Viherpiha

Pensasaita uusiksi

ViherPiha

Kysymys:

Pihallamme kasvaa noin 30-vuotias orapihlaja-aita, joka on kerran nuorennettu. Se suojaa hyvin autotieltä tulevalta pölyltä ja lumelta. Nyt olemme väsyneet leikkaamaan piikkistä orapihlajaa. Millä pensaalla sen voisi korvata? Aita on noin 70 metriä pitkä, ja alue on aurinkoinen. Piha sijaitsee Siilinjärven taajamassa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, asettavatko kaavamääräykset rajoituksia aidan suhteen. Mikäli eivät, niin yleinen suuntaus on korvata leikattava aita vapaasti kasvavalla aidanteella. Paljon käytettyjä kestäviä aidannekasveja ovat mm. koristearonia, unkarinsyreeni ja tuomipihlaja. Koristearonia, Aronia x prunifolia, kasvaa noin kahden metrin korkuiseksi. Aurinkoisella kasvupaikalla se virittyy syksyllä upeaan ruskaan. Unkarinsyreeni, Syringa josikaea, venyy 3–4 metrin korkuiseksi. Kapeakasvuiselle tuomipihlajalle, Amelanchier spicata, tulee mittaa noin 5 metriä. Noin 1,5 metriä korkeiksi kasvavia, aidanteeksi soveltuvia pensaita ovat mm. norjanangervo ja virpiangervo, kurtturuusu- ja hansaruusu.

Julkaistu: 9.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.