Viherpiha

Pensasaidan leikkaaminen

Lotta Lindholm

Kysymys:

Miten leikkaan pensasaidan? Siperianhernepensasaita on noin kolmimetrinen. Haluaisin leikata sen poikki puolestavälistä.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos leikkaat vapaasti kasvavan aidanteen poikki puolestavälistä, pensaat kasvattavat uusia versoja leikkauspinnan läheltä ja niistä tulee luutamaisen näköisiä. Tällainen leikkaustapa ei edes auta aidan madaltamisessa, sillä pensaat kasvavat nopeasti vanhaan korkeuteensa. Menetelmä ei myöskään tepsi alaosastaan harvaan aitaan, pensaat kun tuuheutuvat ainoastaan latvasta.

Onko tarkoituksenasi leikata pensasaitaasi muotoon vuosittain? Sopiva leikkausaika tähän on kesäkuun loppupuolella. Lyhennä tällöin saman kevään kasvua. Vapaasti kasvavan aidanteen voit harventaa samaan aikaan. Poista tällöin osa oksista pensaan tyvestä saakka. Pensas tekee seuraavana keväänä uutta kasvua tyngistä tai juuristosta.

Jos haluat säilyttää näkösuojan, harvenna pensasta 3–5 vuoden ajan niin, että poistat vanhimpia oksia alhaalta saakka joka kevät ennen kasvuunlähtöä. Uusi kasvu antaa jo muutamassa vuodessa näkösuojaa.

Voit myös leikata siperianhernepensaan alas keväällä ennen kasvuunlähtöä. Leikkaa silloin kaikki oksat tyngiksi.  

Julkaistu: 12.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.