Viherpiha

Pensaita pitkään aidanteeseen

Lotta Lindholm

Kysymys:

Lajeja pitkään aidanteeseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Voit istuttaa vapaasti kasvavaan aidanteeseen erikorkuisia pensaita, jolloin siitä tulee luonnollisen näköinen. Laita taustalle korkeita ja etualalle vähän matalampia pensaita. Seka-aidanteeseen on hyvä valita lajikkeita, jotka kukkivat eri aikaan. Tuoreeseen ja ravinteikkaaseen maahan suosittelen tuomipihlajien lisäksi syreenejä, kuten esimerkiksi ’Moskovan Kaunotar’ -pihasyreeniä. Rotevakasvuinen ja heinäkuussa kukkiva likusterisyreeni kasvaa jopa kuusimetriseksi. Syreeni viihtyy aurinkoisella paikalla.

Korkeiden pensaiden sekaan voit istuttaa esimerkiksi huntu- ja sirokuusamia, joista tulee noin 2,5-metrisiä. Sirokuusama on voimakaskasvuinen, suhteellisen vaatimaton kasvuolojen suhteen ja kestää hieman jopa kuivuutta. Muita korkeita pensaita ovat erilaiset jasmikkeet, kuten perinteinen pihajasmike, loistojasmike sekä tähti- ja hovijasmike.

Etualalle sopivat esimerkiksi noin metrin korkuiset vuohenkuusamat, jotka ovat hyviä verhopensaita ja joiden lehdet ovat erisävyisiä. Ne kestävät jonkin verran korkeimpien pensaiden varjostusta. Myös pikkujasmike sopii aidanteen etualalle.

Mainituista lajeista on saatavilla suomalaista alkuperää olevia taimia tai jopa tutkitusti talvenkestäviä FinE-taimia (Finnish Elite).

Lotta Lindholm

Julkaistu: 29.4.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.