Viherpiha

Pensaita paahteeseen seinustalle

ViherPiha

Kysymys:

Haluaisin istuttaa jotain pensasta keltaisen puutalomme ikkunoiden alle julkisivun puolelle sisäänkäynnin molemmin puolin. Paikka on paahteinen. Talvella lumet tulevat katolta niskaan, joten pensaiden tulisi kestää leikkaustakin. Mitä pensaita suosittelette? Itselläni on käynyt mielessä syyshortensia ja ruusut, mutta minkälaiset ja minkä väriset?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mainitsemanne olosuhteet heittävät haasteen, johon ei moni puuvartinen pensas pysty vastaamaan. Edellä mainittujen riskitekijöiden ohella kasvien menestymiselle saattavat aiheuttaa päänvaivaa seinivierustojen routaeristeet, jotka estävät riittävän syvän (50-60 cm) multatilan tekemisen. Mahdollinen pitkä räystäslippa rajoittaa puolestaan istutusten sadeveden saantia, mikä etenkin paahteisella paikalla olisi kasvien kannalta toivottavaa.

Jos kuitenkin haluatte kokeilla pensasistutusta kyseisellä kasvupaikalla, ehdottaisin kasviksi perusruusupensasta, kuten punakukkaista kurtturuusua. Se sietää paahdetta ja kukkii uskollisesti leikkaamisesta huolimatta. Syyshortensian oksat ovat tippulumen alle aivan liian hauraat, ja laji viihtyy muutenkin paremmin puolivarjossa.

Vaihtoehtoisena ratkaisuna esittäisin seinänvierusten kiveämistä esimerkiksi luonnonkivin ja sisääntulon piristämistä näyttävin kesäkukkaistutuksin.

Teija Heinonen

Julkaistu: 11.3.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.