Viherpiha

Pensaita aidanteeseen

Anna Aho

Toimitussihteeri, tuottaja

Anna Aho

Kysymys:

Millaisia pensaita istutan vapaasti kasvavaan aidanteeseen? Korkeutta saisi olla puolitoista metriä ja kukintaa eri aikoihin. Syysasukin saisi olla komea. Aidanne tulee savimaahan.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Jyväskylä kuuluu kasvuvyöhykkeeseen III, ja siellä menestyvät monenlaiset pensaat. Vapaasti kasvavassa aidanteessa voi olla useampaa lajia, jolloin saadaan vaihtelevuutta kukintaan ja syysväritykseen. Idänvirpiangervo kukkii kesäkuussa, ja varhain keväällä puhkeavat lehdet värittyvät syksyllä kellanpunaisiksi. Monet pensashanhikit ovat käyttökelpoisia aidannekasveja. Ne kukkivat yleensä heinä–elokuusta alkaen. Keijunruusu ja nukkekurtturuusu tuovat aidanteeseen keskikesän kukintaa. Kuutamo- ja mustilanhortensia koristavat ryhmää kukillaan loppukesästä, mutta ovat täysikasvuisina parimetrisiä. Marja-aronia on suosittu aidannepensas, jolle korkeutta tulee pari metriä. Sitä harvinaisempi puna-aronia jää hieman matalammaksi. Molemmissa on hieno syysväri.

Savimaata kannattaa istutusvaiheessa parantaa sekoittamalla siihen turvetta, hiekkaa ja kompostimultaa, jos sellaista on saatavilla. Kunnosta aidanteen istutusalue ja poista siitä rikkakasvit. Alkuvuosina rikkakasveja on hyvä kitkeä aidanteen juurelta taajaan, niin pensaat voivat paremmin.

Anna Aho

Julkaistu: 17.1.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.