Viherpiha

Pensaat kasvuun

Pentti Alanko

Hortonomi

Kysymys:

Milloin pensaat heräävät henkiin? Istutin avojuuriset pensastaimet keväällä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä taimen pitäisi jo heinäkuun alussa osoittaa elonmerkkejä. Jos niin ei tapahdu, syitä voi olla useita. Ostohetkellä on tarkistettava taimen kunto ja avojuurisesta taimesta myös juuristo.

Voit selvittää kasvin kunnon yksinkertaisella keinolla. Raaputa hiukan versojen latvaa. Huomaat pian, onko se tuoretta tai kuivunutta. Kuiva oksa tuntuu lämpimältä ja elävä oksa viileältä.

Juuret saattavat kuivua, vaikka ne ostohetkellä ovat olleet tuoreita. Ovatko juurakot jossain vaiheessa päässeet kuivumaan?

Taimet voivat jopa nukkua yhden kesän yli, mutta se on harvinaista. Olen kuitenkin itse ollut todistamassa asiaa erään naapurin orapihlaja-aidan taimien osalta. Ne olivat elossa koko istuttamisen jälkeisen kesän, mutta yhtäkään silmua ei puhjennut. Vasta seuraavana kesänä ne lähtivät kasvamaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Selityksenä tähän oli kuulemma väärä lämpötila talvivarastoinnin aikana.

Kannattaa siis selvittää, ovatko taimet elossa ja sitten odottaa ensi kevättä.

Pentti Alanko  

Julkaistu: 2.7.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.